Van, amikor a méret a lényeg: a kutyafekhely

Kutyafekhely kontra kanapé

Biztos vagyok benne, hogy nem csak a mi kutyánk szeret éjszaka felkúszni az antik kanapéra, amit még a nagymamámtól örököltünk meg, és már vagy 100 éves. A drágánkat ez persze nem nagyon érdekli, ő csak a kényelemre törekszik. Szerencsére még időben észrevettük a turpisságot, és ráterítettünk egy vaskos plédet, hogy megvédjük az eredeti huzatot. A leszoktatás? Esélytelen. Nincs az a gazdi, aki ott strázsál kedvence felett egész éjszaka, és ellenőrzi, mit csinál. Ez a helyzet azonban az igényeinek maximálisan megfelelő kutyafekhely beszerzésével orvosolható. De, hogy elsőre megtaláljuk az igazit? Van rá esély. Olyan 50%-k. A mi husky-nk hármat tépett szét, mielőtt rátalált a kedvencére. A dolog azért is volt ilyen lassú lefolyású, mert melegebb napokon legszívesebben az ajtók vagy ablakok tövében, a hideg kövön fekszik. Volt neki hűsítő párnája is, de az is a haragja áldozata lett. A kutyánkat végül a véletlen buktatta le. Kimentünk inni éjszaka, és voilá! A régi kanapén terpeszkedik. Persze nem csaptunk patáliát. Másnak már kerestük elő a plédet.

De a pléd csak átmeneti megoldásnak jó. Ekkor kezdtem jobban elmélyülni a kutyafekhely témában, mert ez így hosszútávon nem működik. Persze kutyafekhelyekből temérdek található a boltokban, webáruházakban. Jobbnál jobb darabokat lehet találni. Az egyszerű szövetpárnától egészen a luxuskivitelű bőr kosarakig bármi a miénk lehet. Aggódtam is, hogy ennyit kell rászánnunk, miközben pontosan tudjuk, hogy kedvencünk szeszélyes és egyáltalán nem megbízható. Ha haragszik ránk, elsőként a helyét fogja darabokra szedni. Ezt a gyakori tombolást egyedül a kedvenc nyuszija úszta meg eddig.  Nem tudjuk, mit tud az a plüssnyúl, de elnyerte a kegyeit.

 

Kutyafekhely kereső akció

Szerencsére a modern világban gondolnak a hozzá hasonló családtagokra is. Kaphatóak kimondottan masszív kutyafekhelyek is, amelyekhez külön tartozik a párna, így, ha bosszút is akar rajtunk állni, legfeljebb azt kell pótolnunk.

 

A kutyafekhely kapcsán az egyik legfontosabb szempont a méret. Ezért is adtam ezt a címet ennek a bejegyzésnek. A kedvencünknek kényelmesen el kell férnie a fekhelyén. Beleértve a nyújtózkodást is. Ha a mienk nyújtózkodik, akkor egy franciaágy sem elég, ezért fontos volt, hogy olyat találjunk, ami hosszúkás alakú, lehetőleg peremek nélkül, de az alapja és a huzat legyen elég masszív, a bélés pedig ne túl puha. Összekucorodni a kutyánk csak akkor szokott, ha betegeskedik szegényként vagy esetleg fázik. Olyankor a lábai közé dugja az orrát. Az esetek 99%-ban azonban a hátán, elnyúlva alszik – ezért is olyan tetszetős neki az a kanapé.

 

A stabil alapra ezért nagy szükség van. Egyébként is nagyon fontos, hogy a kutyafekhely stabil tartású fekvőfelülettel rendelkezzen, ahol a gerince nem hajlik különböző irányokba, mert ha erre nem figyelünk, akkor az komoly ortopédiai problémákhoz vezethet. Esetünkben esélytelen megváltoztatnunk a drágánk szokásait, de segíthetünk neki azzal, ha megfelelően választjuk ki a kutyafekhelyet. És itt jön a képbe a töltőanyag mibenléte. A hozzá hasonló kutyák esetében kiemelten fontos szempont, hogy a töltőanyag megfelelő mennyiségű és sűrűségű legyen. Ez nem csak azért fontos, hogy a kutyánk fekvés közben ne érintkezzen a talajjal, hanem a tartás miatt is. Általában az előbbi az elsődleges szempont, ha nem a mi kutyánkról van szó. Azért is, mert a téli időszakban, a talajból a kutya testébe áramló hideg hatására betegség is kialakulhat (akár ízületi, akár más típusú betegség, pl.: megfázás).

A kutyafekhely legyen…

Antiallergén és antikbakteriális. Könnyen, akár mosógépben is tisztítható és a nedvességet is taszítsa. Elsőre ezek a szempontok talán nem is annyira egyértelműek, hiszen mi gazdik legtöbbször a kinézet után megyünk és csak utána jövünk rá, hogy ez a dolog így nem működik. Pénzkidobás. A kutyafekhely egy-két hónap alatt leamortizálódik. Azonban, ha előrelátók vagyunk, akkor eleve olyan heverőt keresünk, amelynek lehúzható és gépben mosható a huzatja. Ha pedig szennyeződéstaszító védőréteggel is ellátták a fekhely felületét, az aranyat érhet. Éppen ilyen kiemelkedően fontos, hogy ne szívja magába a nedvességet sem. Kedvencünket nem nagyon hatja meg, ha sárban kell rohangálnia, amíg kiélheti mozgásigényét. De miután ez megtörtént, ugyanolyan sárosan trappol be és heveredik le a helyére, ami, ha beivódik a fekhelyébe, nem túl szerencsés. Nem csak koszos lesz, de baktériumok melegágya is. A kellemetlen szagokról nem is beszélve. Ismétlen! Legyünk előrelátók.

 

Kedvencünk szerencsére eddig semmi jelét nem mutatta annak, hogy allergiás lenne, vagy bármiféle intoleranciája alakult volna ki, de sok olyan kutyus van, aki nem ennyire szerencsés. Ráadásul ezzel előre számolni nem bűn. Ha nem is feltétlen szükséges, akkor is nézelődjünk azok között a fekhelyek között, amelyek megakadályozzák a poratkák és baktériumok elszaporodását. Rosszat nem teszünk vele.

 

Mindezek után figyelembe vehetjük a fekhely kinézetét is. Még így is számtalan lehetőség közül választhatunk, annyira nagy a piaci kínálat.

 

Megosztod? Köszönjük 🙂Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
This entry was posted in Blog.