A magyar nyelv a külföldiek szemszögéből

Magyar tanítás külföldieknek

Baráti összejöveteleken mindig azzal szoktak szívatni, hogy miért pont a magyar tanítás külföldieknek lett a munkám. Mert annyi mindent csináltam már életemben, hogy ennél „egzotikusabbat” én sem választhattam volna magamnak Magyarországon. Na meg, hogy ki az Isten akar egyáltalán megtanulni magyarul? De kezdjük az elején.

Magyar tanítás külföldieknek magyarok szemével

Nagyon sok negatív véleményt és kommentet kapok mostanában a munkámmal kapcsolatban. És most semmi esetre sem fogok aktuálpolitikával foglalkozni, mert egyszerűen nem érdekel. Hosszú évekig dolgoztam az államigazgatás közelében, igaz, hogy külsős vállalkozóként, de akkor is annyira közel, hogy magamba szívtam minden rosszaságát, jóságát és elegem lett belőle. Eldöntöttem, MÁST akarok csinálni! Így döntöttem a magyar tanítás külföldieknek mellett.

Magyar tanítás külföldieknek a külföldiek szemével

Na ez már egy sokkal érdekesebb téma. Mert ők abban kérik a segítségemet, hogy tanítsam meg őket magyarul, mert nagyon nehéz érvényesülniük rossz akcentussal és töredék nyelvismerettel. Természetesen mint a magyar nyelv tanítás külföldieknek hűséges és főleg lelkiismeretes „szolgálója”, mindenben állok a tanítványaim segítségére. Ez egy hitvallás. Mindig is azt vallottam, hogy ne legyen tanár valaki unalomból. Szeresse amit csinál. Ezt nem lehet félvállról venni.

A magyar tanítás külföldieknek pedig egy még inkább erőt próbáló feladat. Azt tapasztaltam, hogy sokkal türelmetlenebbek a külföldiek, akik általában már hónapok vagy akár évek óta Magyarországon laknak és elesettnek tűnnek sokszor. Mert ez annyira más nyelv, még egy jó nyelvérzékkel bíró ember is azt tapasztalja, hogy nem “ragad rá” úgy, mint számította. De én pont ezt a kihívást szeretem. Mert nem egyszerűen egy lexikális tudást kell átadnom, hanem a magyar tanítás külföldieknek minden csínját-bínját. Ez egy szakma. Elhivatottságot és borzalmasan nagy koncentrációs képességet illetve türelmet igényel.

Magyar tanítás kihívásai

Nem tudom miért de lassabban tanulnak a külföldiek. Tényleg nem értem az okát, de azt amit egy magyar diák megtanul mondjuk két hónap alatt egy idegen nyelven, azt nekem a magyar tanítás külföldieknek óráim alatt legalább négy-öt hónapig tart. És akkor még nem beszéltem azokról az ellentétekről, amelyek sokszor felmerülnek a tanításaim során. A sok nemzetiségű iskolában sokszor esnek egymásnak, faji származási okokból a diákok, amiknek a kezelése gyakorlatilag pszichológusi képesítést kíván meg a magyar tanítás külföldieknek órákon.

Persze az első pár hónap után, mikor már összecsiszolódnak, elsimulnak ezek az ellentétek is. Így lenne egy iskolában, ahol eleve meghatározott csoportok vannak. Az én óráim azonban szabadon igánybe vehetők és elhagyhatók, emiatt sajnos ez alatt a kezdeti összeérési fázis alatt sokan elriadnak, feladják, és nagyon sok munkám van abban, hogy megértessem velük, ez egy olyan akadály, amivel bárhol máskor találkozhatnak a nyelvórán kívül, saját érdekük, hogy megugorják, ne megfutamodjanak.

Gyakran a fiatalabbakkal pont, hogy könnyebb. Nincs annyi tapasztalatuk, és olykor sületlenségeket hallanak és ismételnek el, viszont nem is ragaszkodnak olyan rigorózusan a nerögzüléseikhez, mint egy idősebb tanuló. Ez egyszerre igaz az egymáshoz való hozzáállásukra, illetve arra, hogyan akarnak megtanulni egy nyelvet. Van, aki úgy jön hozzám, hogy ő aztán polihisztor, öt másik nyelven beszél, neki pár hónap és már megy is a középfokú nyelvvizsgára. És akkor szép lassan kiderül, ogy az az öt másik nyelv az angol, francia, spanyol, olasz és a német. Olyan egymással rokon nyelvek, amiknek semmi köze nincs a magyarhoz.

Természetesen ezeket az akadályokat a legtöbb esetben sikerrel veszem, de azért a nap végére jelentős energia-veszteséggel zuhanok haza. Feleségem kérdezi, meddig gyötröm magam, és miért vagyok ennyire fanatikus, de ezt egyszerűen nem lehet megmagyarázni sokszor. Élvezem. És természetesen a fáradtságból igyekszem minél kevesebbet hazavinni, mert nem mehet a Család rovására a munka! Ez a másik követendő hitvallásom. Ha nem a legfontosabb. Ezért, amikor a barátok megkérdezik jól érzem-e magam a bőrömben, maximálisan igen a válaszom!!! És erre ösztönzök mindenkit, hogy csakis így végezze a munkáját.

Megosztod? Köszönjük 🙂Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
This entry was posted in Blog.