Generálkivitelezés

Ebben a cikkemben egy átfogó képet próbálok alkotni arról, hogy mit is jelent a generálkivitelezés. Mert nagyon sokan, nagyon sokfélét gondolnak róla, és rengeteg téveszmét hallok és látok magam körül ebben a témában. És ez mind a megrendelői, és ami sokkal nagyobb baj, hogy a kivitelezői oldalon is jelentkezik.

Generálkivitelezés általánosságban

Most nem fogom természetesen a teljes építőipari szektort bemutatni, és egy átfogó képet nyújtani, hanem specifikusan a családi ház építkezésekre fogok koncentrálni. Mert itt találhatók a legnagyobb mértékben félreértések a generálkivitelezés fogalmával, amiről mást gondol a megrendelő és mást a kivitelező. Először is agyon fontos tisztázni, hogy amikor valaki nekikezd egy építkezésnek, akkor azt a lehető legnagyobb előkészületekkel kellene megtenni, mert egy életre építkezünk – általában – és ezt nem szabad elkapkodni. Mert az nem állapot, hogy csak úgy húbelebalázs módjára kezdjünk neki a generálkivitelezés folyamatának.

generálkivitelezés

Mik a legnagyobb félreértések a generálkivitelezés fogalma körül?

Kezdjük az alapokkal. Amikor házat akarunk építeni, akkor szükség lesz tervekre, engedélyeztetésre (bár ezt szerencsére vagy éppen ellenkezőleg, ebben vannak viták, egyszerűsítették az elmúlt évben), kivitelezőre és hát sok-sok pénzre. Aki ezzel az utolsóval nincsen tisztába, az bele se kezdjen. Mert nagyon sok generálkivitelezés során tapasztaltam hibának, hogy nem mérték fel az építkezés során váratlanul felmerülhető költségeket, amelyek bizony legalább egy 5-10 százalékos puffer „pénz készletet” igényelhetnek a legtöbb esetben.

De a legfontosabb, hogy tisztázzuk mit is értünk generálkivitelezés alatt. Amikor valakinek van egy telke és építkezni szeretne, akkor van lehetőség felkeresni egy profi céget, pl Amelis , akik a vállunkról gyakorlatilag az ÖSSZES terhet leveszik. Meghallgatják az igényeinket, tisztázásra kerülnek az anyagi keretek és így ezekkel az információkkal állnak neki a munkának. Szerződést kötünk velük, és onnantól kezdve átadjuk nekik a terepet, a telkünket, majd várjuk, hogy szóljanak, lehet főzni az új konyhába.

Most természetesen direkt sarkítom a generálkivitelezés mibenlétét: http://amelis.hu/szolgaltatasaink/generalkivitelezes/, de talán így a leehető legegyszerűbb megérteni. Mert sokak számára a mai napig elképzelhetetlen, hogy ne kapjanak agyvérzést, infarktust, de minimum nap mint napi idegeskedést ne élhessék át, mert zajlik az építkezésük!!! Az ilyen emberektől mindig megkérdezem: hogy ha ehelyett rászánva azt a plusz pénzt, amit egy profi csapat kérne el, a saját munkájukat végeznék profin, odafigyelve és ráadásul IDEGESKEDÉSMENTESEN, akkor szerintük meg tudnák-e keresni azt a pénzt, amit egy generálkivitelezőnek kellene adni?

És tudják mi a válasz. Tízből hét esetben IGEN! És ez a baj, hogy a magyar agyakban elképzelhetetlen az idegeskedés mentes munka, mert szeretnek szenvedni a magyarok. És remélem a következő cikkemmel be tudom mutatni a hogyan kell ezt másképp csinálni.

Megosztod? Köszönjük 🙂Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
This entry was posted in Blog.