A puffertartály felhasználásáról

Mi az a puffertartály?

Aki látott már kazánt, vélhetően látott mellette egy nagy tárolót is. Na persze sokan élnek lakásban, és ha az ember városba született, könnyen leélhet fél életet anélkül, hogy érdemlegesen közel került volna egy puffertárolóhoz. Persze az is lehet, hogy látott már egyet, de nem igazán tudja, mi az, mire jó, úgyhogy először is tegyük helyre ezt a kérdést. A puffertartály alapszintű feladata, hogy a korábban megtermelt hőt későbbi felhasználásra eltárolja. Hogy lehet hőenergiát tárolni? Nagyon körbeszigetelünk egy tartót és beleteszünk valami meleget.

Ez ebben az esetben a meleg vizet. Persze ezt csatlakoztatni kell a rendszerbe, meg valahogy elhelyezni az otthonunkban. Mert egy fekvő puffertartály nem az a tereptárgy, amit beraksz valahova a sarokba, hogy majd ott jó lesz, legalább nem felejtem el, mert szem előtt van.. Hát éppenséggel egy combos kis berendezésről van szó, nem véletlen, hogy az otthonokban rendre találunk egy „műszaki helyiséget”, ahol ez és a hozzá hasnló berendezések helyet kapnak.

puffertartály-kép1

A puffertartály funkciói

Önmagában ennyi lenne a történet, de a puffertartály ennél azért többet tud, ha jól alkalmazzák. Először is számos „csonk” található rajta. Persze ez gyárilag így készül, tehát kiválasztáskor az is szempont lehet, hogy hány csonkja van? Na de mire is jók ezek a csonkok? Itt csatlakoztathatunk hozzá hőtermelő egységeket, vagy köthetjük rá a fűtésrendszerre. Ha egy csonkja van, csak egy kazánt tehetünk rá, ha kettő, odaköthetünk egy napkollektort is. A felsorolás végtelenségig fokozható.

Oké, akkor a puffertartály össze van kötve mindennel, ez mégis miért lesz jó nekem? A napkollektor jó példa rá, hogy az energiaellátás nem folyamatos. A Nap süt, aztán este lesz és nem süt. Nekünk viszont főként este és hajnalban kell az a hőenergia, addig valahogyan tárolnunk kell. Hát erre jó a tároló. Ugyanúgy tárol energiát vegyestüzelésű kazán esetén is, de szinte bármilyen hőtermelő egységet ráközhetünk.

Emellett létezik még egy szempont, amit a kombi puffertartály kialakítása tesz lehetővé. Az ilyen tartály nem csupán a fűtővíz melegét képes eltárolni, de a tisztálkodásra használt melegvízet is. Miért olyan nagy dolog ez? Hát mert a két rendszer közvetlenül egymással nem érintkezhet. Gondolom te se szeretnél azzal a vízzel zuhanyozni, ami a radiátorban kering. Ugyanakkor a fűtésrendszernek sem tesz jót, ha vízköves folyadék kering benne, vagy ha ionizálódik a különböző fémeknek hála.

Puffertartály mérete

Alapvetően űrtartalomban szokták meghatározni, mennyire nagy egy puffer tároló. Puffertartály 500l és 1500l közt bármekkora lehet, de ezen kívül is találunk méreteket. Ezek azonban azok, amelyek egy egyszeri háztartásban a leginkább előfordulnak. Hogy mekkorát is választunk, általában nem az – ideális esetben legalábbis nem – dönti el, hogy mi fér be a beépített szekrénybe.

A puffertartály választásnál sokkal fontosabb szempont az otthonunk mérete. Kering a neten egy alap kalkulálási módszer: szorozzuk fel a fűtőkapacitást 50l-rel, és az így kapott érték megfelelő kapacitást jelent majd egy kazán mellé. Hát ezt azért kezeljük fenntartásokkal. Egy körülbelül értéknek természetesen elmegy, de nem helyettesítheti egy szakértő becslését és véleményét. Ha most alakítjuk csak ki a fűtésrendszerünket, feltétlenül kérjünk információt a gépészmérnöktől vagy építésztől.

Amit fontosabb ismerni az az otthonunk méretei, illetve a kazán teljesítménye és típusa. A példa kedvéért egy százhúsz négyzetmétert fűtő, 30 kW-os kazán mellé a puffertartály 1000l űrtartalommal a legmegfelelőbb. Ebben az esetben már úgy számoltunk, hogy a kazán látja el melegvízzel is a lakókat, nem csupán fűtéssel.

Ez viszont azt jelenti, hogyha a kazánunk kombi, akkor jó, hozzá kombi puffertartály kerül. Miért? Mert a fűtővíz és a melegvíz, amivel zuhanyzunk, már a kombi kazánban sem keverednek, ugyanúgy, ahogy a kondenzációs rendszer is csak áttétesen, a csövek közvetítésén keresztül adja át a melegét. Amikor eltároljuk ezt a megtermelt hőt későbbi felhasználásra, ugyancsak külön kell kezelni a két folyadékmennyiséget. Úgyhogy a kombi puffertároló akkor kiemelten fontos, ha mindkét funkciót a kazánunk látja el.

puffertartály-kép2

Hova kerüljön a puffertartály

Háziasszonyok rémálma, amikor a férj hazajön valami otromba műszaki cikkel, hogy márpedig ez nekünk kell. Hogyan ne romboljon bele az otthon egységes meleg hangulatába egy fél méter magas fémhenger? Márpedig ebben az esetben a tisztelt férjnek igaza van, a puffertartály sokat segít, hogy az asszonykának mindig kellemes meleg terjengjen a szobában. A legjobb megoldás, ha a tároló befér abba az emlegetett műszaki helységbe, akár a pincében, akár a padláson kerítettünk is el a kazánnak, szivattyúnak és társaiknak ennyi helyet. Sajnos azonban lehet, hogy a fürdőszobában kell ügyesen helyet találni a berendezésnek. Ez az a pont, ahol a készülék tereptárggyá minősül. A fekvő puffertartály elhelyezése kimondott problémás lehet ott, ha nem ilyen lovat akartunk. Ellenben könnyebben beépíthető mondjuk a mosdó alatti szekránysorba.

Megosztod? Köszönjük 🙂Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin